Het Brabantse landschap is een feest om te ontdekken. De leukste manier om de parels van de provincie te aanschouwen is door lekker te gaan fietsen in Noord-Brabant. Je hebt er talloze mooie natuurgebieden om van te genieten, zoals de Loonse- en Drunense Duinen, Nationaal Park De Biesbosch, De Meierij, de Groote Peel en de Kempen. Ook buiten deze natuurparken om kun je geweldig fietsen in Noord-Brabant. Het landschap is er vol hooilanden, kleurrijke bloemenvelden en dichte wilgenbossen. Behalve mooie natuur staat Noord-Brabant ook bekend als dé provincie voor Bourgondiërs. In steden als ’s-Hertogenbosch, Breda of Eindhoven vind je talloze leuke restaurants waar je de echte Brabantse smaak kunt proeven. Ga lekker fietsen in Noord-Brabant en zie met eigen ogen waarom Brabanders zo gek zijn op hun provincie.
Fietsen over de Brabantse heide
Een route van 32 kilometer door de bosrijke gebieden van Brabant. Heerlijk fietsen over de Stabrechtse Heide en even helemaal tot rust komen. Je start de tocht bij de Hoijse Hoeve, een heerlijk restaurant verscholen tussen het groen van de heide. Hier kun je een leuke picknickmand laten samenstellen voor onderweg. Uitrusten doe je onderweg lekker in het groene gras. Om je heen grazen kuddes schapen en broeden allerlei soorten watervogels terwijl jij op je gemak geniet van een lekkere maaltijd. Pauzeer bijvoorbeeld tussen knooppunten 88 en 12, waar je de Schaapskooi tegenkomt. Hier wonen ruim 300 schapen die gezamenlijk de hei onderhouden. Van februari tot april is het lammertijd, dan bevindt de gehele kudde zich rondom de kooi. Net na knooppunt 23 ligt Kasteel Heeze, een prachtig bouwwerk uit de achttiende eeuw dat is uitgeroepen tot rijksmonument. Het is een van de mooiste fietsroutes van Noord-Brabant, vol ruimte en frisse natuur.
Ontdek het boerenlandschap rondom Eersel
Een lekkere fietsroute door de frisse natuur? Dit is een van de leukste fietsroutes door Noord-Brabant. Ontdek het groene buitengebied rondom de dorpen Reusel en Hapert. Fiets door een rustgevend gebied met mooie akkerbouw, veel bos en schilderachtige plaatsjes. De fietsroute begint en eindigt bij Hotel de Bengel in Eersel. Vanuit Eersel vertrek je via Duizel en Hogeloon naar de L103. Dit was een luisterpunt van de Liberation Route tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier werden op 17 september 1944 vijf geallieerde vliegtuigen neergehaald. Een aantal parachutisten konden op tijd uit de vliegtuigen springen. Zij werden opgevangen en verborgen zich hier in het bos. Erg interessant voor historieliefhebbers. Naast een rijke geschiedenis heeft het boerenlandschap nog veel meer om van te genieten. Tijdens een ritje door de weilanden vol koeien kom je helemaal tot rust. Een heerlijk dagje fietsen in Brabant.
Lieropse, Strabrechtse en Braakhuizense Heide door Gebergten
Deze 50 kilometer lange fietstocht brengt je langs de mooiste natuurgebieden. Het is een van de leukste en mooiste fietsroutes van Noord-Brabant. Je start je ontdekkingsreis bij knooppunt 98 in Someren. Dit is het grensgebied van de Stabrechtse- en de Somerense heide. De fietsroute leidt je door een uniek zanderig gebied en vervolgens door het grootste ven landschap van Nederland, tot je uiteindelijk in Lierop aankomt. Je komt langs een grote verscheidenheid aan landschappen: naaldbossen, unieke vennen, heiden vol schaapjes en prachtige rustige weggetjes. Bij Lierop ga je verder langs Helmond en vervolgens rijdt je Mierlo binnen. Hier kun je genieten van een lekkere maaltijd op een zonnig terras, als afsluiter van een dagje heerlijk fietsen in het mooie Noord-Brabant.
Fietsen door het Rucphense bos
Een ander mooi natuurgebied in Noord-Brabant om te ontdekken door middel van een fietstocht is het Rucphense bos. Dit enorme bosgebied van ruim 1200 hectare strekt zich uit tot aan België. Het is een heerlijk gebied om doorheen te fietsen. Een van de leukste fietsroutes van Noord-Brabant is een fietstocht van 54 km lang door het Rucphense bos. Je start een eindje buiten Etten-Leur, bij knooppunt 21. Van hieruit fiets je naar Roosendaal, onderweg doorkruis je de Rucphense bossen. Ooit lag hier een groot stuifzandgebied met heidevelden. In de twintigste eeuw werden er overal in het gebied naaldbomen gepland, waardoor het Rucphense bos ontstond. Je volgt knooppunten 19, 87, 86, 9, 7, 12, 98, 61, 97, 4 en ten slotte 72. Onderweg zie je historische molens zoals De Toekomst en De Lelie en fiets je langs de Mariakapel. Een van de mooiste fietsroutes voor een dagje buitenplezier in Noord-Brabant.